Shark Project 

 

 


 

 

 

 

Haaienproject SFF 2012 voor leerlingen van het hoger secundair onderwijs

Haaien zijn een erg belangrijk en bepalend onderdeel van het mariene ecosysteem, maar jaarlijks worden er naar schatting tot 73 miljoen opgevist. Dit voornamelijk voor hun kostbare vinnen die als een statussymbool en delicatesse worden gegeten in Azië.

Wetenschappers bevestigen dat in de laatste 30-40 jaar 65 tot 80% van vele haaiensoorten werd weggevist uit grote delen van de oceanen. Voor de commercieel meest interessante soorten loopt dit percentage zelfs op tot 95%. Van de bijna 500 verschillende soorten is inmiddels een derde bedreigd met uitsterven.

Daarom start Sea First Foundation (SFF), in functie van onze missie, het Haaienproject SFF 2012 op.

Vanaf 31 maart 2012 kunnen jongeren tussen 15-20 jaar, alleen of in teams tot maximaal vijf personen, zich inschrijven voor de haaienwedstrijd. Hiermee kunnen ze een aantal fantastische, maar ook leerrijke, horizonsverbredende en maatschappelijk-educatieve prijzen winnen.

De uitdaging bestaat uit het opzetten en uitvoeren van een teamproject dat hun omgeving bewust maakt van de situatie waarin haaien momenteel verkeren. Via het online informatiepakket kunnen studenten zich verdiepen in het onderwerp en inspiratie vinden voor hun teamproject.

Dit infopakket is echter ook zeer geschikt voor leerkrachten, om in de klas aan de slag te gaan rond het thema haaien. We moedigen leerkrachten dan ook aan het haaienproject en de wedstrijd te integreren in de lessen. Daarnaast kunnen leerkrachten een SFF-docent uitnodigen voor het geven van een twee uur durende gratis les rond de haaienproblematiek. Door middel van filmfragmenten, een slideshow en een quiz wordt de leerlingen gedurende twee lesuren het belang van en de problematiek rond haaien bijgebracht.

Voor de interactieve lessen houdt SFF rekening met de te behalen vakgebonden en vakoverschrijdende eindtermen.

Het Ministerie van Onderwijs werd op de hoogte gebracht van het geplande project.

De eerste 100 leerkrachten die als coach met een team studenten inschrijven voor het Haaienproject SFF 2012, ontvangen een gratis toegangsticket voor het Aquatopia aquarium te Antwerpen.